”Det är ingen som motarbetar en – tvärtom, viljan att hjälpa till är stor”

Olle Lindberg är fastighetsägare på Hemlock AB och har många års erfarenhet av fastighetsutveckling. De allra flesta lov- och bygglovsärenden som Olle har varit involverat i genom åren har fungerat bra. Trots att bygglovsreglerna kan upplevas detaljerade, finns det en stor förståelse.
Koncernen Hemlock AB, som för närvarande äger sex fastigheter, förvärvar ofta byggnader som är i slutet av sin livscykel och utvecklar dem sedan successivt genom om- och tillbyggnader.
– Enligt min mening har lov- och byggprocessen förändrats ganska mycket över tid. Det vi har idag med startbesked, bygglov och slutbesked hade man inte förr. Det är helt enkelt mer komplext att söka bygglov nuförtiden. Men det är ju lagar och regler man inte kan göra så mycket åt, säger Olle Lindberg, fastighetsägare på Hemlock AB.
Ta hjälp av tjänstemännen – de vill hjälpa dig!
De allra flesta lov- och bygglovsärenden som Olle har varit involverat i genom åren har fungerat bra. Trots att bygglovsreglerna kan upplevas detaljerade, finns det en stor förståelse. Olle lyfter fram den goda viljan från tjänstepersonerna på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.
– Alla de konsulter jag arbetar med upplever att viljan att hjälpa till finns. Man kanske tänker ”jäklar vad de är noga”, men det är ju för att de följer regelverken. Det finns ingen som motarbetar en. Ibland är känslan att processen tar lång tid och att det är kommunens fel. Men om man rannsakar sig själv så beror det många gånger på att det är vi kunder som inte lämnar in kompletta handlingar, vilket försenar processen, säger Olle.
Intermistiskt slutbesked, en möjlighet
En aspekt av byggprocessen som Olle särskilt lyfter är möjligheten till ett interimistiskt slutbesked, som möjliggör att ett byggnadsverk kan tas i bruk innan det är helt färdigt.
– Om man exempelvis inte blir klar i tid, så finns det här förfarandet som gör att man ändå, under vissa villkor, kan börja nyttja byggnaden. Det tror jag alla fastighetsägare upplever som positivt, säger Olle.
Olles medskick till företag som står i startgroparna med sina byggprojekt:
- Dialog är A och O. Lyft dina tankar och funderingar med tjänstemännen innan du skickar in ett ärende – ”det här funderar jag på att göra…” – så kan du få en indikation på vad som är möjligt. Det är hjälpsamt och värdefullt. Framför allt sparar du tid.
- Ta fram de ritningar som krävs, även om du tycker att de inte borde behövas. Sådana är reglerna. Och det går mycket snabbare än att behöva komplettera i efterhand. Är du det minsta osäker – kontakta tjänstemännen så hjälper dem dig.