Bästa utvecklingsprojekt 2023 – Helsingborg får pris

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Kameror i sopbilarna som inventerar gatorna. Nu får Helsingborgs stad Götapriset för det innovativa sättet att hålla koll på hur bilvägarna mår. Projektet har förändrat stadens arbete med vägunderhåll i grunden.

Andréas Hall och Henrik Rosdahl från Helsingborgs stad tar emot Götapriset 2023 av Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop.
Andréas Hall och Henrik Rosdahl från Helsingborgs stad tar emot Götapriset 2023 av Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop.

– Priset är ett kvitto på att vårt innovations- och utvecklingsarbete ger konkreta resultat för välfärden. Vi hamnar också i ett sammanhang där vi får lära oss mer om hur andra offentliga verksamheter arbetar framgångsrikt med innovation och utveckling, säger Lisa Olsson, innovations- och transformationsdirektör i Helsingborgs stad.

Kamerorna sparar tid och pengar

Det finns över 60 mil bilväg i Helsingborgs stad. För att veta vilka gator som behöver underhåll måste de inventeras. Tidigare tog det runt ett år, med en lägesbild färdig vart fjärde år.

Men genom att montera kameror på NSR:s sopbilar kan inventeringen numera ske löpande, vilket ger en uppdaterad lägesbild varannan vecka.

– Genom att använda den kontinuerliga datan, som sopbilarna samlar in, har vi ändrat vårt arbetssätt. Datan har bland annat kunnat användas i samband med utvecklingen av årets underhållsprogram för stadens vägar, säger Henrik Rosdahl, gatuingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

En idé som gör nytta för många

Götapriset är ett av de mest framstående priserna inom offentlig sektor i Sverige. Det delas ut vartannat år och har till syfte att uppmärksamma och uppmuntra innovativa och effektiva lösningar inom kommuner och myndigheter.

– Jag är oerhört stolt och glad över att få vara med och ta emot Götapriset, men mest av allt se en idé realiseras och göra stor nytta för såväl Helsingborgs stad som invånarna och även olika verksamheter, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen och initiativtagare till projektet.

Dubbla finalister från Helsingborg

Sammanlagt anmäldes över 100 bidrag till tävlingen. Av dem nominerades 21, varav fem från Helsingborgs stad. Två av projekten från Helsingborg gick hela vägen till final. Förutom sopbilsprojektet handlar det om skol- och fritidsförvaltningens analysverktyg, som ska ge skolan och förskolan bättre data och beslutsunderlag.

Priset delades ut på Kvalitetsmässan i Göteborg den 21 november 2023. Prissumman är på 100 000 kronor.

Juryns motivering

Juryn vill särskilt uppmärksamma Helsingborgs innovationshöjd där man med nya tekniska lösningar och samverkan har kommit bort från stuprörstänk i organisationen och fokuserat på att leverera god samhällsservice.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00