Bara goda gubbar i sommar

Nu är den fantastiska svenska jordgubbssäsongen igång och vi vill alla njuta av de röda bären. Tyvärr kan det vara jordgubbar av okänt ursprung i lådorna hos oseriösa försäljare. Den illegala försäljningen misstänks i Sverige omsätta miljardbelopp till kriminella nätverk varje år. Men det finns gott om ärliga försäljare också, välj rätt i sommar.

Jordgubbar i lådor

Inga goda gubbar

Under juni har Helsingborgs stad tillsammans med polisen kontrollerat tillfälliga jordgubbsförsäljare. 15 försäljare saknade tillstånd att stå på kommunens mark och staden omhändertog 180 liter jordgubbar.

Polisen nationellt misstänker att illegal jordgubbsförsäljning omsätter miljardbelopp varje år.

– Detta är ytterligare ett exempel på hur vi alla riskerar att gynna den organiserade brottsligheten. Vi vill köpa svenska närproducerade produkter men blir lurade och får i stället jordgubbar från andra länder och där förtjänsten hamnar i fickorna på kriminella nätverk. Jag uppmanar till att inte köpa midsommarens jordgubbar från stånd på p-platser och längs vägkanter där det inte klart framgår varifrån jordgubbarna kommer och om man har tillstånd att sälja livsmedel, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Bo Qvarnerup, jordgubbsodlare

En jordgubbsodlare med återkommande kunder

Men det finns självklart seriösa försäljare som hjälper oss få jordgubbstårtan på plats i helgen.

Bo Qvarnerup är en av jordsgubbsförsäljarna i Helsingborgs kommun och hyr varje sommar en bit mark av en lantbrukare i anslutning till Väla köpcentrum. Bo Qvarnerup med familj odlar jordgubbarna på 3 hektar fält runt gården utanför Kvidinge. Vartannat år får gården besök av Swedac, som certifierar jordgubbarna och ger Bo rätt att sälja dem med så kallat svenskt sigill.

– De tittar på allt kring hur vi sköter odlingen, exempelvis hur vi vattnar och gödslar och var plantorna kommer ifrån, säger Bo Qvarnerup.

Han välkomnar stadens och polisens kontroller av jordgubbsförsäljare, så att försäljarna konkurrerar på lika villkor.

– Jag lägger ner min själ i bären. Jag hyr marken där vi säljer av lantbrukaren och har gjort så i många år. Då känns det inte så roligt när det en försäljare slår upp ett bord utan tillstånd, med Swish som inte går till ett företagsnummer och jordgubbar som misstänks inte komma från Sverige.

Han märker att folk uppskattar närproducerade livsmedel.

–Vi har kunder som kommer år för år. En del kommer till och med varje dag köper sina jordgubbar här. Det är jättekul och peppande.

Jordgubbsodling

Osund konkurrens skapar orimliga förväntningar

Vi har pratat med Magnus Carlsson, VD Ica Maxi Berga, om hur han ser på handeln med illegala jordgubbar. Butiken påverkas både försäljningsmässigt men också genom hur kundens syn på priset påverkas av de oseriösa försäljarna. 

Medan butikerna har tydliga regelverk som både rör produkten, med rätt leveranser, tillstånd för försäljning och att de kommer från en kontrollerad svensk leverantör och samtidigt också har kollektivavtal och krav på hygien och arbetsförhållande så är det helt tvärt om med de illegala försäljningarna. 

Magnus Carlsson berättar om hur produkten ofta kan vara ompackad, att utländska bär säljs i svenska kartonger. Leveransen sker ofta i en vanlig privatbil utan kontroller på vad som körts tidigare. Hygienaspekten och hur arbetet ser ut bakom kulisserna är superviktig i det här fallet och inte så lätt för konsumenten att varken känna till eller vara uppmärksam på alla gånger.  

Läs hela intervjun med Magnus Carlsson nedan:

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00