Att hitta talanger: en promenad i parken!

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Rätt medarbetare på rätt plats i rätt tid. Kompetensförsörjningen är en superviktig fråga för många företag när flera branscher väntas sakna totalt 100 000 personer med rätt utbildning inom fem år. I Helsingborg försöker man promenera bort problemet.

1994 avskaffades den obligatoriska praon i läroplanen. 10 år senare hade det fått konsekvenser. Då hade bara hälften av 16 kommuner i västra Skåne kvar praon för alla elever. Tre kommuner hade skippat praon helt.

Samtidigt kommer kompetensförsörjningen högt på agendan för många företag. Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Och hur ska man få tag på adekvat utbildad arbetskraft om man inte börjar böja i tid, redan när skoleleverna gör de första valen på den långa vägen till en yrkeskarriär?

WorkWalk är ett sätt att börja. I slutet av november fick 90 Helsingborgsföretag besök från politiker, elever, arbetssökande och tjänstepersoner från stadens förvaltningar. 800 elever och 100 arbetssökande promenerade längs olika rutter och betade av företag på löpande band. Tanke: ge politikerna en förståelse för hur det är att driva företag i Helsingborg, ge företagen en unik möjlighet att visa upp sig, ge eleverna en chans att börja tänka. Metod: närkontakt.

Åttor på besök i lobbyn

Det var därför Victoria Borgström på Good Morning Hotel plötsligt hade ett 20-tal åttor på besök i lobbyn. Victoria är Front Office Manager på hotellet. Hon sa välkommen och skickade genast iväg eleverna till köket, receptionen och baren. På de olika stationerna fick åttorna laga köttfärs, pilla med bokningssystemet och blanda drinkar.

– Vi var med förra året också. Det är ett bra sätt att visa upp sig. Eleverna får se vad som händer i en reception, hur det funkar i ett kök. Vi vill hitta personer som är väldigt service minded, öppna, har lätt för att lära och som tycker om människor. Och så behöver de kunna vara stresståliga i vissa perioder. De som söker sig hit har ofta allt det där naturligt. Men nånstans måste vi ju mötas första gången. Och se om vi har något för varandra.

WorkWalk vill inspirera

När du i åttan och nian börjar fundera på de första vuxna stegen i livet så är det lätt att först vända sig till polarna: Vad ska du välja? När den första funderingen kanske borde vara: Kan jag göra ett riktigt smart val här? WorkWalk vill inspirera eleverna till nya och annorlunda gymnasie- och yrkesval. Lyssna inåt, vad passar dig, var finns jobben.

Martin Larsson på LP Måleri tog emot i den gamla brandstationen i Gåstebäck på nästa station, ett par hundra meter västerut från Good Morning Hotel. Han pratade om kreativitet, frihet och möjligheter – som att kunna jobba utomlands eller starta eget eller nischa ned sig till de mer nördiga skråen av måleriyrket. Sedan fick eleverna testa att måla och spackla.

– Unga behöver se vilka yrken och branscher som finns och var det finns goda möjligheter att få jobb. Det är därför vi gör den här satsningen tillsammans med näringslivet. WorkWalk växer. Nästa gång vill vi ha ännu fler företag som på ett schysst sätt visar upp sig för de talanger som ska bygga företaget i framtiden, säger Emma Frank Landgren, projektledare på Helsingborgs stads näringsliv- och destinationsutveckling.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00