“Är vi många som hjälps åt kan vi göra skillnad”

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Flera gånger per år arrangeras frukostmöten där näringslivet, föreningslivet och staden kan inspireras av varandra på klimatområdet. “Vi tycker att det är viktigt att vi inser allvaret i situationen och gör något tillsammans för klimatet”, säger Simon Nilsson på CM Byggkonsult.

Klimatavtal i Helsingborg är till för alla företag och föreningar i Helsingborg som tillsammans med staden vill verka för ett hållbart och klimatsmart samhälle. Tre gånger under våren håller staden klimatfrukostar med olika ämnen. På februarimötet var temat innovation och representanter från ett 20-tal företag och föreningar var på plats i Helsingborgsrummet. Karolina Ekerlund, innovationsledare och intraprenör på Helsingborgs stad, berättade varför staden arbetar med innovation.

Föredrag på frukostmöte med klimatavtalet i Helsingborg.
Föredrag med innovationsledare Karolina Ekerlund på frukostmöte med klimatavtalet i Helsingborg.

– Vi i Helsingborgs stad tror inte att vi kan bli klimatneutrala till 2030 genom att utveckla det vi har. Vi behöver transformera vår kärnverksamhet, samarbeta på nya sätt och jobba med innovation för att nå dit, sade Karolina Ekerlund.

Så blev skolkökens torsk mer klimatvänlig

Hon berättade även om en av stadens viktigaste klimatinnovationer, spårning av den torsk som serveras på vårdboenden och skolor. Stadens inköpscontroller Linda Bjarle upptäckte att torsken fiskades i Norge men tog sedan en omväg via Kina till Helsingborg.

– Med hjälp av företaget Atea tog Linda fram en blockkedja som gör att vi kan spåra torsken från att den fångas till den serveras. Nu tittar vi på att göra detta med annan fisk, kyckling och exempelvis bananer, sådana livsmedel där vi inte har riktigt koll på hela kedjan, säger Karolina Ekerlund.

Helene Högberg, VD på Avalon Innovation, berättade hur hållbarhet, design och innovation i dag går hand i hand:

– Vi behöver bygga produkter så att de går att slita ut. Idag slängs fullt fungerande telefoner för att det är för dyrt att byta batteri. Det är ett ansvar vi har att möjliggöra för användaren att reparera sin produkt.

Hon talade också om vikten av att dela med sig av lärdomar och affärsidéer:

– Det är viktigt att vi bjuder på det vi har lärt oss. Så att vi tillsammans kan ta fram generation två, tre och fyra av de framsteg vi gör.

Därför är företag med i klimatavtalet

Bland företagen som deltog på frukostmötet i februari fanns bland andra Frillestads vingård, Elis Textilservice, Clemondo, ALMI, OG Clean Fuels, Ecophon. Avalon Innovation Technology AB, CC Höganäs Keramik AB, 1abdesign och CM Byggkonsult AB.

En av deltagarna var ägaren till sistnämnda företag, Simon Nilsson.

Varför är ditt företag med i klimatavtalet?

– Det finns många anledningar till det. Vi tycker att det är viktigt att jobba för klimatet, viktigt att vi inser att allvaret i situationen och att vi måste göra något tillsammans, säger Simon Nilsson.

Simon Nilsson, ägare på CM Byggkonsult, tror vi behöver ta oss an klimatutmaningen tillsammans.

Han menar att kännedomen om Klimatavtal i Helsingborg behöver öka.

– Jag tror det finns många företag som säkert skulle kunna skriva under, men inte vet om att avtalet finns eller som känner att ”det gör ingen skillnad om vi är med”. Vi behöver vara många som hjälps åt för att göra skillnad.

Vad fyller det för funktion för dig att vara är med på frukostarna?

– Det är kunskapsutbytet och nätverkandet med andra. När man träffar människor som inte nödvändigtvis jobbar i samma bransch sker en korsbefruktning. Även om vi brottas med olika problem kan vi sitta inne på lösningar som kan hjälpa varandra.

Läs mer och skriv under klimatavtal i Helsingborg här.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00