Nyttoparkering

En hantverkare hörde av sig till KrånglO. Han arbetar som håltagare vilket innebär att borra eller såga hål i tak, väggar och golv. Det kan handla om att allt ifrån ta upp ett dörrhål i en cementvägg eller förbereda för avloppsledningar i en källare. 

Hantverkaren upplevde krångel med parkering i anslutning till sina uppdrag. Han hade köpt ett så kallat nyttokort av staden, men upplevde inte att tillståndet mötte hans behov av att komma nära sina uppdrag. I hans yrke förkommer många och tunga maskiner och verktyg. Dessa fick han bära långa sträckor till och från bilen. Något som han beskrev som ett arbetsmiljöproblem för hela branschen.

KrånglO uppmanade stadsbyggnadsförvaltningen att undersöka om, och i så fall hur, staden skulle kunna möta behovet av nyttoparkering bättre för hantverkare i den situation som hantverkarens. Till exempel genom att anpassa regelverket kring nyttoparkeringen för att underlätta för vissa typer av yrkesutövare eller för vissa typer av situationer.

Detta gjorde staden

Stadsbyggnadsförvaltningen förtydligade informationen om vilka parkeringsregler som gäller för nyttokortsinnehavare. I samband med att nyttokorten också gjorts om till digitala kort  hoppas förvaltningen att tydligheten har blivit bättre. I övrigt menade förvaltningen att man inte ändrar på regelverken för nyttokorten.

KrånglOs kommentar

Otydlig information var kanske en del av problemet i detta krångelärende. Men information räcker inte för att förenkla för den hantverkare som måste bära tunga verktyg genom staden. Samtidigt är kommunen till för många olika grupper i samhället. Mer generösa regler för hantverkare med parkeringsbehov riskerar att försämra för till exempel butiksägare, fastighetsägare och privatpersoner som behöver tillgång till p-platser i centrum för att göra ärenden. Ändå hade det varit intressant om staden hade velat testa om tillstånden hade kunnat utformas på ett mer behovsanpassat sätt än idag. Kanske det längre fram kommer att finnas lösningar eller exempel från andra kommuner att ta intryck av.

Krångelärendet i sin helhet

Hantverkarens uppdrag är ibland på stora byggarbetsplatser och ibland i mindre fastigheter som affärslokaler eller flerfamiljshus. I sitt arbete hanterar han dagligen många olika tunga maskiner. Det är omöjligt att bära maskinerna några längre sträckor. Därför är han helt beroende av att kunna komma nära arbetsplatserna med bilen. För detta har han ansökt om och fått köpa ett nyttoparkeringskort av Helsingborgs stad.

Tillståndet ger rätt till parkering i högst två timmar i följd på platser där parkering är tillåten kortare tid än två timmar. Det är här det blir krångligt. Hantverkaren beskriver att han, trots nyttoparkeringstillståndet, aldrig kan stå parkerad någonstans längre än två timmar när han har uppdrag i stadskärnan. Det innebär att han under en vanlig arbetsdag kan behöva parkera om bilen 3-4 gånger förutsatt att han vid varje tillfälle hittar en ledig p-plats. Arbetet är ofta av sådan art att det inte fungerar att bära in maskinerna på morgonen, parkera bilen längre bort och sedan hämta bilen för att lasta in vid arbetsdagens slut.

Det händer ofta att man behöver olika dimensioner på kärnborr, de flesta hål borras med vatten (behöver våtdammsugare) men så är det kanske en vägg som man måste borra torrt (behöver torrdamsugare) samt om man ska borra genom golvet behöver man kärnstämp som man sätter på våningen under, så inte borrkärnan dimper ner på någon/något.

Om man borrar av dolda installationer i väggar eller golv (vattenrör/elrör) måste man hämta maskiner för att kunna hugga fram så att de kan laga det. 

På vissa ställen har man inte tillgång att förvara de dyrbara maskinerna säkert när det är dags för frukost eller lunch. Parkeringsproblemen blir ett arbetsmiljöproblem för oss som arbetar med håltagning, dels för att man inte kan ha maskiner och liknande i bilen vid rast eller om man behöver ett hjälpmedel för att underlätta, då blir det oftast att man sliter i onödan för att bilen är lång bort. 

Alla som arbetar med håltagning har i sin bil: olika sågar för olika ändamål, kärnborrmaskin (väger ca 40-70 kg med stativ) borren väger några kg, våtdammsugare, torrdammsugare, vanlig slagborrmaskin (ifall det inte går att använda stativ) vattenslangar, kablar, större skiftnycklar, borrutdragare ifall borret fastnar (väger ca 6 kg och inget man tar med utifall att).

På många av våra jobb har allmänheten tillgång till utrymmen där vi jobbar, då vill man inte ha maskiner/utrustning kvar när det är dags att hålla frukost/lunch. När man har bilen i närheten fungerar den som förvaringsplats av den utrustning som är lätt att stjäla. Men om bilen står långt bort fungerar inte det.”

När KrånglO tittar närmare på regelverket ser det ut som att alla typer av yrkesutövare som behöver nyttokort har att samma regler att följa, från budfirmor till målare och håltagare. Vid en jämförelse med andra kommuner i Helsingborgs storlek framkommer några skillnader. Flera andra städer låter innehavaranen av ett nyttoparkeringstillstånd tillåtelse att parkera på gator som har p-förbud, men inte stoppförbud. Det gör inte Helsingborg. Här måste innehavaren leta upp en ledig p-plats.

Så svarade stadsbyggnadsförvaltningen

Den vanligaste regleringen inom stadskärnan är två timmar tillåten parkeringstid mellan 09.00-18.00. För den som har nyttokort får man på en sådan plats, med nu gällande regler för nyttokort, parkera i åtta timmar. För att kunna se vart i staden det finns tvåtimmarsparkering går det att titta i vår parkeringskarta.

Det finns även möjligheter att stå på platser med parkeringsförbud eller skylt om huvudled för att lasta på eller av utrustning, för att sedan köra iväg och parkera bilen längre bort.

På de få platser där vi har valt att ha kortare parkeringstid än två timmar, oftast 15 minuter, så är det med det uttalade syftet att ha en hög omsättning på parkeringsplatserna. Det är på grund av att det finns en eller flera verksamheter i det omedelbara närområdet som har kunder i behov av kortare parkeringstider. På en sådan plats kan innehavare av ett nyttokort stå i upp till två timmar.

Staden har tidigare undersökt rimligheten i att tillåta innehavare av ett nyttokort att stå parkerad på parkeringsförbud. Inom Helsingborg är många nyttokort utfärdade och bedömningen blev att en sådan möjlighet skulle leda till alltför stora trafikstörningar. Malmö stad är ett exempel på en kommun som gör likadant.

Liksom Malmö stad har även Helsingborg ett särskilt nyttokort för vårdpersonal och det kortet tillåter även att man får parkera på parkeringsförbud och huvudled.

Som nyttokortsinnehavare kan man alltså på de flesta platser i innerstaden stå i upp till åtta timmar och ser behoven annorlunda ut får man använda sig av möjligheten till av- och på lastning.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00