Byt karriär och starta eget som franchisetagare?

Vill du starta ett eget företag? Då kan du bli franchisetagare. Istället för att komma på en ny affärsidé kan du betala för rätten att använda ett redan etablerat företags affärsidé och varumärke. På Franchisetorgets informationskväll lär du dig mer om att vara franchisetagare.

Vad är franchising? Ett franchisesystem består av en franchisegivare och ett antal franchisetagare där franchisegivaren hyr ut sitt varumärke och sina driftsmetoder till franchisetagaren. Med ett sådant koncept kan du slippa gå igenom de svårigheter och misstag som så många nyföretagare tvingas gå igenom till följd av bristande erfarenhet.

Informationskväll

En information- och inspirationskväll som under timmar ska ge dig en god inblick i vad det innebär att starta eget som franchisetagare.

Datum och tid: Torsdag 24 oktober 2019 klockan 18.00 – 20.00.
Plats: Radisson Blu Metropol, Carl Krooks Gata 16, Helsingborg
Pris: Kostnadsfritt

Läs mer och anmäl dig på franchisetorget.se.

Läs senaste numret av WORK

WORK01 fick ett otroligt varmt mottagande och självklart hoppas vi att magasin nummer två ska kännas lika läsvärt och intressant. Work är magasinet för och om näringslivet i Helsingborg, där vi vill visa goda exempel, inspirera och sprida kunskap.

I detta nummer har vi tittat närmare på spännande möten, partnerskap och innovativa miljöer. Lyckad innovation bygger på förståelse för behov hos kunderna och genomförandekraft. Och den bygger också på korsbefruktning, att du vågar bli utmanad och utsatt för nya saker. Man ska inte underskatta behovet av fysiska mötesplatser för detta.

Vi önskar dig en stunds givande läsning med Work, och att du ska kunna ta med något att inspireras av eller fundera på. Näringslivet i Helsingborg är mångfacetterat, precis som människorna bakom. Med andra ord har vi alla möjligheter till spännande möten och korsbefruktning!

Läs WORK på calameo.com.

Nu får Helsingborg en krångelombudsman

Har du upplevt onödigt regelkrångel i kontakten med Helsingborgs stad? Nu finns en ny tjänst för invånare, företag och föreningar i Helsingborg. Krångelombudsmannen har i uppdrag att ta emot upplevt regelkrångel och föreslå förenklingar.

Malin Johnsson på stadsledningsförvaltningen blir stadens nya krångelombudsman.

Ingen ska behöva uppleva onödigt krångel i sina kontakter med Helsingborgs stad. Därför inrättas en krångelombudsman som ska fungera som invånarens, företagets eller föreningens röst inåt, när saker känns svåra att förstå eller göra. Det kan handla om en besvärlig ansökan, eller egentligen vad som helst som ligger inom stadens ansvar.

Krångelombudsmannens uppdrag är att lyssna och se till att åtgärder eller utvecklingsprojekt initieras. Vad som menas med krångel är upp till dig. Genom att kontakta krångelombudsmannen gör du staden uppmärksam på sådant som behöver förenklas.

Malin Johnsson på stadsledningsförvaltningen är krångelombudsman.

– Helsingborg blir först i Sverige (kanske i världen) med den här tjänsten, men fler kommuner är på gång. Nu i början kan vi se krångelombudsmannen som ett test. Det här är en idé som handlar om att ta hjälp av invånare, föreningar och företag för att få syn på sådant krångel som vi själva inte har hittat eller lyckats lösa, säger Malin Johnsson.

Det krångel som krångelombudmannen arbetar med blir löpande publicerat på stadens webbplats.

Fullsatt på fullmatad näringslivsfrukost

Den 3 september var det dags för höstens första Näringslivsfrukost. Evenemanget var utsålt och den fullmatade agendan spände från hur företag ska rekrytera arbetskraft, till självkörande elbilar.

Sommarsemestrarna är slut och hösten är här. För avdelningen för näringslivs- och destinationsutveckling är programmet lika intensivt som intressant. Den 27 september arrangeras en extra näringslivsfrukost med fokus på framtidens företag.  Mindre än en månad senare, den 9 oktober är det dags för näringslivsevenemanget Hbg Talks.

– Vi kommer också att arrangera Work Walk den 26 november. Det är en satsning för att företagare och ung arbetskraft ska hitta varandra. Alla vill hitta rätt kompetens. Så detta är verkligen en möjlighet, säger näringslivsdirektör Annette Melander Berg.

Annette Melander Berg, näringslivsdirektör i Helsingborgs stad, pratar på näringslivsfrukosten.

Annette Melander Berg, näringslivsdirektör i Helsingborgs stad, pratar på näringslivsfrukosten.

De händer också mycket annat i Helsingborgs stad. Förra året lanserades Hbg Works, Sveriges första stadsaccelerator. Målet är staden ska ta fram nya lösningar och arbetssätt för att möta välfärdsutmaningen när allt fler blir allt äldre.

– Det handlar om att staden och företag ska kunna komma med idéer som de kan förverkliga tillsammans med acceleratorn. En förskola ville ha en AI-robot för att ta på barnen ytterkläder och nu finns den på plats, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Till frukosten hade Företagarna, som var dagens värd, bjudit in Carl Lindwall, area manager för BMW i Sverige. Två trender toppar just nu bilbranschens lista: elektrifieringen och självkörande bilar. Mellan 2017 och 2018 ökade försäljningen av el- och hybridbilar i världen med 50 procent, om än från låga nivåer. Utveckling drivs framförallt av Kina.

– Det finns 480 listade elbilstillverkare i Kina och utvecklingen går oerhört fort, säger Carl Lindwall.

BMW har arbetat med elbilar sedan 70-talet. Hållbarhet ska prägla hela deras arbete, från utveckling till återvinning av bilarna.

– En genomsnittlig europé kör tre till sex mil om dagen, ensam och utan packning i bilen. I många fall är alltså inte räckvidden ett problem, säger Carl Lindwall.

Carl Lindwall från BMW pratar om elbilar på näringslivsfrukosten.

Carl Lindwall, area manager för BMW i Sverige.

Elbilen är också mer lämpad för att bli självkörande än en bensin- eller dieseldriven motsvarighet. Självkörande bilar graderas enligt en skala från ett till fem. I läge ett sköter föraren allt, i läge fem är bilen helt självkörande och föraren behöver inte ta något ansvar.

– I nuläget befinner vi oss ungefär kring läge tre när det gäller självkörande bilar. Men helt självkörande bilar dröjer ganska länge. Det kommer också att ställa tekniska krav på bilarna, som detektion av omgivningen och helt uppdaterade kartsystem. Men också på lagstiftningen. I vissa regioner kanske bara självkörande bilar tillåts. För att en bil ska kunna vara 100 procent självkörande vill det till att alla andra bilar också är det, säger Carl Lindwall.

I nuläget sker 80 procent av all elbilsladdning i hemmet. Det är ett skäl till att utrusta den egna uppfarten med en laddstation.

Tech BBQ i Köpenhamn – Anmäl intresse för gratis biljett 

Tech BBQ är en mötesplats för startups och SME. Evenemanget har som syfte att länka samman startup-communityt med världen, skapa möjligheter till nätverkande och ge förutsättningar för nya affärer.

Nätverket Southern Sweden har 100 biljetter till entreprenörer som vill följa med över sundet i september och de ta första stegen internationellt genom att möta investerare och möjliga partners i Danmark.

Anmäl dig via almi.se.

Cykelturisten – Hur kan hen bli min kund?

Cykelturismen ökar och cykelturisterna blir allt fler i vår region! Kattegattleden är populärare än någonsin och med nyinvigda Sydkustleden och Sydostleden har vi tre nationella cykelleder i Skåne som tillsammans utgör över 90 mil sammanhängande led. Men vad kan du göra för att få cykelturisten att besöka just dig?

Den 11 september arrangerar Familjen Helsingborg en cykelworkshop för er företagare som vill göra bra business på den ökande cykelturismen i vår region.

Läs mer och anmäl dig via invajo.com.

Välkomna till Entreprenörsdagen

Välkommen till Entreprenörsdagen med mässa, mingel och föreläsningar. Platsen är Sundspärlan och datumet den 27/9. Entreprenörsdagen arrangeras av Helsingborgs företagsgrupper.

08.30-09.15 håller Helsingborgs stad, avdelningen för Näringslivs- och destinationsutveckling i ett framtidsfrukostmöte som är öppet och kostnadsfritt för alla.

Läs mer och anmäl dig på helsingborgsforetagsgrupper.se.

Vem ska du anställa i framtiden?

Vill du vara med och påverka framtidens kompetens? Ta då tillfället i akt och anmäl ditt företag till årets WorkWalk.

Vi tycker att det är viktigt att vi visar upp Helsingborgs varierande branscher och företag för dagens ungdomar och arbetssökande. Kom till någon av våra informationsträffar för att ta del av hur vi kan påverka framtidens arbetskraft redan idag.

Läs mer och anmäl dig via invajo.se.

Boka biljett till Hbg Talks 2019!

Den 9 oktober är det dags för Hbg Talks - ett annorlunda sätt att snacka näringsliv med möten, utbyte och dialog i fokus.

Årets tema är Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter. Det handlar om händelser som är eller har varit helt avgörande för det fortsatta förloppet. Fantastiska vändpunkter och ödesdigra misstag för företag, människor och karriärer. Listan kan bli lång och perspektiven många. Temat öppnar för spännande berättelser och stora lärdomar för både människor och företag.

I årets upplaga av Hbg Talks kommer du bland andra träffa Sveriges första och hittills enda rymdfarare – Christer Fuglesang, roas av Jesper Rönndahl, inspireras av Christina Stielli och Ari Riabacke. Thomas Frostberg på HD-Sydsvenskan kommer att leda ett spännande samtal med hållbarhetschefen på H&M – Felicia Reuterswärd och den kommersiella chefen på BRA – Ulrika Matsgård.

Väl mött på Hbg Talks 2019!

Läs mer och boka din biljett.