Valideringsmodell för gymnasial yrkesutbildning i Helsingborg
I Helsingborg har vi egen modell för validering. Syftet med valideringsmodellen är att skapa en gemensam, tydlig och enhetlig validering inom vuxenutbildningen – både för utbildningar i egenregi som i upphandlad verksamhet.
I Helsingborg vill vi arbeta utifrån följande devis: all kunskap och alla kompetenser som en elev besitter, oavsett när, var eller hur de har skaffats, ska valideras om eleven vill det. En godkänd validering leder alltid till kortare studietid. Den eventuella kompletterande utbildningen startar alltid i direkt anslutning till valideringen.
Valideringsprocessen
Valideringsprocessen består av kompetenskartläggning och kompetensbedömning. En validering börjar med en orienteringskurs om 50 poäng där kompetenskartläggningen sker. Därefter sker validering och kompletterande utbildning inom kurspaketen.
Kompetenskartläggning
Som utbildningsanordnare genomför du kartläggningssamtal med varje antagen elev för att kunna skapa elevens individuella studieplan. Om det vid samtalet framkommer att underlag för validering finns ska du använda Skolverkets formulär för kompetenskartläggning.
Eleven fyller själv i formuläret, men innan det är färdigt behövs ofta en avstämning där läraren med sakkunskap i kurserna ställer fördjupande följdfrågor.
Som utbildningsanordnare kan du välja att alla antagna ska fylla i Skolverkets formulär för kompetenskartläggning. Kompetenskartläggningen görs under den första veckan på utbildningen och ligger till grund för den individuella studieplanen.
Kompetensbedömning
Kompetensbedömningen ligger till grund för om eleven ska studera eller kompetensvalideras i yrkesutbildningens olika kurser. Om eleven validerar del av en kurs ska ett dokument för att intyga de moment som validanden klarat av upprättas. Om eleven validerar en hel kurs sker betygssättning genom muntlig, skriftlig och praktisk prövning.
Rutiner för validering
- Valideringen ska ske i autentisk miljö.
- Använd Skolverkets formulär för kompetenskartläggning.
- Vid behov ska utbildningsanordnaren använda medbedömare ute på arbetsplatserna.
- Kompletterande utbildning ska ges i direkt anslutning till valideringen.
- Efter avslutad kurs ska betyg sättas.
- Den som har genomgått en validering ska kunna få ett intyg.
Valideringsstatistik
Helsingborgs stad använder kommunförbundet Skånes framtagna statistikmall för validering av gymnasial vuxenutbildning. Utbildningsanordnaren skickar en ifylld statistikmall till vuxenutbildningens antagning senast 14 dagar efter avslutad utbildning.
Statistik över omfattning och utfall behövs för att visa på nyttan av validering samt för att kunna följa upp, utvärdera och utveckla valideringsverksamheten.
Ersättningsmodell
Valideringen ersätts efter genomförda poäng enligt avtalat pris.
Valideringsrutiner vid upphandling
Vid upphandling av utbildningar ska rutiner för validering skrivas in i förfrågningsunderlag och avtal. Frågor som bör besvaras av leverantör:
- Hur ser arbetsgången ut för validering?
- Sker valideringen i autentisk miljö?
- Vilka metoder och verktyg används?
- Finns medbedömare och hur hanteras det?
- Hur påverkas undervisning och studieupplägg utifrån elevens valideringsresultat?
- Ges kompletterande utbildning i direkt anslutning?
- Har lärare erfarenhet från validering?
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.