Färgsprakande festival intar Helsingborg

I år gick Europas största folkkulturfestival Europeaden av stapeln i polska Kielce. Sommaren 2015 blir Helsingborg värd för detta färgsprakande evenemang då fler än fyra tusen folkdansare och musiker intar staden.

Under fem dagar i  juli 2014 fylldes gator och torg i polska Kielce med folkdansare och musiker från hela Europa. Från tio olika scener runt om i staden kunde publiken ta del av musik och dans från de mesta skilda regioner – medryckande baltiska toner, käppdans från Portugal och flandriskt fansvingande till suggestiv musik.

Rönnehälls folkdanslag från Tågarp utanför Helsingborg fanns på plats och drog ner varma applåder för en humoristisk dans där två kvinnor kivas om en mans gunst.
– Spännande att vara här och det ska bli roligt när festivalen kommer till Helsingborg, sa Tina Jacobsson, ordförande i den skånska folkdanslaget, som under avslutningsceremonin fick vara med och ta emot Europeadeflaggan från de polska arrangörerna.

Den 5-9 augusti arrangeras nämligen Europeaden för första gången i dess drygt 50-åriga historia i Sverige.
– Europeaden är ett sätt att genom musik och dans skapa förståelse mellan folk från olika länder, säger Marianne Halling, som är medlem i Europeadens internationella kommitté och förde fram förslaget att förlägga festivalen i Helsingborg.

Hon tror att festivalen kommer att sprida mycket glädje när den intar staden i augusti nästa år.
– Det är så mycket färgprakt och så mycket positiv känsla som sprids med musiken och dansen. Det handlar aldrig om tävling. Hela publiken och alla som deltar får så mycket glädje av varandra.