Europeade 5-9 augusti 2015 till Helsingborg

I augusti 2015 kommer Europas största festival med temat europeiska folkdräkter, folkdans och folkmusik till Helsingborg. Under 5 dagar kan upp mot 4500 europeer med detta inrtesseområde besöka Helsingborg för att dansa och spela folkmusik under 5 dagar. Under veckan kan vi bland annat se fram emot mycket dans och musik i stadsrummet, pampig invigning, parad genom staden och mycket folk i rörlese!

Europeade arrangeras varje år i något europeiskt land. Till sommaren håller man festivalen i Padova i Italien. Den första Europeade hölls 1964. Målet med evenemaget är att skapa ett enat europa där man ska utveckla sin unika kultur med respekt för andras. Detta firas och uppmärksammas varje sommar i samband med festivalen.

Vanligtvis gästas Europeade av ca 5000 deltagare, alla i sina traditionella folkdräkter. Merparten av deltagarna kommer övernatta i stadens skolor och under alla dagarna delta i ett program där det ingår dans, musik, parad, invigning, den traditioenlla Europeade ball och många uppträdanden i stadsrummet.

Till sommaren besöker Evenemangsenheten tillsammans med Event in Skåne årets upplaga av Europeade för att på plats se hur vi i Helsingborg kan arrangera detta på bästa sätt. Redan nu ska också 2015 års evenemang marknadsföras till målgruppen.

“Fantastiskt roligt att Helsingborg vill ställa upp som första stad i Sverige att organisera en Europead. Det blir den 52 Europeaden som anordnas och alla folkdansare och folkmusiker som hunnit höra nyheten är oerhört glada att ett folkdansarrangemang av denna storlek ska gå av stapeln i Skåne. Helsingborg blir perfekt utifrån läge och erfarenhet av liknande storlek på arrangemang.”  Marianne Hallin, representant för Sverige i Europeadekommittén.

Läs mer om Europeade här!

Här kan du se en film om Europeade i Helsingborg 2015 >>