Pilotprojekt i Helsingborg ska skapa fler kreativa entreprenörer

Inom kort startar antagningarna till Major Tom, en ny kreativ mötesplats med utbildning och coachning av unga musikaliska talanger som behöver hjälp för att ta sig in i musikbranschen. Inkubatorn, som startar i februari är unik i Sverige.

Det nya projektet Major Tom, namngivet efter Bowie-låten, vänder sig till ungdomar som på olika sätt vill arbeta i musikbranschen. En inkubator för unga som behöver ett nätverk och coachning för att förädla sin talang.

-Många företag i branschen finns i Stockholm, med det här projektet vill vi bidra till fler kreativa entreprenörer startar företag i Helsingborg. Målet är att skapa fem arbetstillfällen, säger Jari Kajanne som är initiativtagare och projektledare.

Major Tom vänder sig till alla unga i Öresundsregionen som vill arbeta som låtskrivare, musiker, producent, arrangör eller kanske har en ny innovativ idé som kan utveckla musikbranschen. Med andra ord en inkubator som kommer innehålla både konstnärlig och affärsmässig coachning och inte minst ett nätverk bestående av flera namnkunniga personer i branschen.

-Med andra ord vänder vi oss inte i första hand till personer som precis börjat spela eller sjunga utan till unga som varit igång ett tag och som brinner för det de gör. Deltagarna kommer att starta bolag under året och som vi kommer att ställa höga krav på, eftersom målet är att de ska kunna försörja sig på musiken på olika sätt, säger Jari Kajanne.

Intresserade kan skicka in sina ansökningar och affärsidéer till Major Tom och efter granskning bjuds de 20 bästa till intervju. 10-15 personer bli antagna till den första utbildningen som startar i början av februari 2015.

Fram till 2017 pågår pilotprojektet som finansieras med bidrag från Allmänna Arvsfonden på fyra miljoner kronor under tre år. Projektet, som ägs av Mångkulturellt centrum, samarbetar även med Folkuniversitetet, The Tivoli, Mega Musik och Helsingborgs stad.

Mer information på http://mangkulturelltcenter.se/

Kontakta Jari Kajanne på jari@majortom.se