HIFs tränare gästade fullsatt Näringslivsfrukost

Från Allsvenskan till Superettan. Från målet att vinna SM-guld till målet att ta sig tillbaka tillfotbollens finrum. Hur gör man den resan med helt nya förutsättningar? Den frågan stod i centrum när HIFs tränare Per-Ola Ljung gästade den fullsatta Näringslivsfrukosten.

2011 blev HIF svenska mästare i fotboll. Fem år senare ramlade laget ur Allsvenskan och spel i Superettan var en realitet. Det innebar också att den ekonomiska kostymen minskade med en tredjedel. För ett företag vore det som att förlora sin största kund i ett slag.

– Vi fick skaffa oss en helt ny syn på vår vardag och ställa oss frågan: Hur blir bli vi vinnare utan att ta SM-guld? Hur skapar vi en vinnande mentalitet? Mycket handlar om arbetet med miljön kring spelarna och vad vi gör med den, säger Per-Ola Ljung.

En viktig del i det arbetet handlar om ansvar och hur det fördelas mellan spelare och ledare. Hur frukost serveras kan tyckas vara en detalj. Men även det handlar om ansvar.

– Vi har inte resurser till att någon annan ska bre frukostmackorna. Men självklart ska vi käka frukost. Då får spelarna fixa så att tre personer gör det till varje frukost. Det kräver naturligtvis att de pratar med varandra och jobbar tillsammans. Och det är jätteviktigt, säger Per-Ola Ljung

Stabila prestationer viktiga

HIF arbetar även med att motverka hierarkier. Målet är att skapa förutsättningar för så stabila prestationer som möjligt.

– Bygger man allt i en hierarki utifrån en spelare så funkar det bra när den spelaren går bra och tvärtom. Det skapar också stora avstånd i laget och det vill vi inte ha, säger Per-Ola Ljung.

Men till sist handlar fotboll på elitnivå om att vinna matcher, på samma sätt som ett företag måste göra vinst för att överleva.

– Då behöver vi väcka tävlingsinsikterna och vi behöver jobba med att förstärka goda beteenden. Det är klart att man kan säga ganska hårda grejer i stridens hetta. Men efteråt måste man avdramatisera det. Vi överlever ett självmål om det nu var det som gick fel, säger Per-Ola Ljung.

Staden satsar på reformgrupper

På Näringslivsfrukosten presenterade också kommunstyrelsens ordförande, Peter Danielsson (m), Helsingborgs stads satsning på reformgrupper. Fyra grupper ska arbeta långsiktigt med integration, företagsamhet, digitalisering och klimat.

– Det går bra för Helsingborg. Staden växer, fler företag startas och skolbetygen går i rätt riktning. Men vi står också inför stora utmaningar, bland annat när det gäller integration. Därför behöver behöver vi bli mer företagsamma och hitta nya lösningar och där är ni, företagen i Helsingborg, viktiga. Har ni idéer till de olika reformgrupperna så får ni gärna kontakta näringslivsavdelningen, säger Peter Danielsson.

Värd för frukosten var Företagarna. Nästa Näringslivsfrukost arrangeras 30 maj av Svenskt Näringsliv. Då är temat avtalsrörelsen och lönebildning.