Greater Copenhagen lockar till sig huvudkontor

Rapporten Global companies with offices in the Nordic region är klar. Den visar att regionen Greater Copenhagen ligger väl till när det gäller att attrahera nordiska huvudkontor.

Två tredjedelar av de bolag på Forbes lista över världens 2 000 största börsnoterade företag som etablerar ett regionalt nordiskt huvudkontor väljer antingen Stockholm eller Köpenhamn. Hela Greater Copenhagen står för 24 procent. Köpenhamn svarar för 16 procent, Stor-Malmö för 4 procent och Helsingborg 2 procent. Stockholmsregionen (Stockholm-Mälarregionen) dominerar med 51 procent av huvudkontoren.

Rapporten, som är framtagen av Stockholm Business Region i samarbete med Øresundsinstituttet, baseras på en analys av Forbes Global 2000-lista över världens 2 000 största börsnoterade globala företag.

– Trenden mot att de globala företagen ser hela Nordeuropa som en region gör det geografiska läget för Greater Copenhagen (Öresundsregionen) allt mer strategiskt, inte minst med tanke på att den kommande tunneln under Fehmarn Bält kommer att ge ungefär samma restid till Hamburg som till Göteborg, säger Johan Wessman, vd på Øresundsinstituttet i ett pressmeddelande.