Affärer med offentlig sektor i fokus på frukost

Hur ska företagare och kommun bli bättre på att utnyttja varandras styrkor när det gäller offentliga upphandlingar? Den frågan stod i centrum när årets andra Näringslivsfrukost arrangerades i Helsingborg.

Varje år handlar Helsingborgs stad upp varor och tjänster till ett värde av tre miljarder kronor. Motsvarande siffra för all upphandling i Sverige är 600 miljarder. Det motsvarar en femtedel av BNP.

– Kommunerna står för 70 procent av de 600 miljarderna, det finns alltså stora affärsmöjligheter för dem som vill tävla om kontrakten, säger  Ulrica Dyrke, Företagarnas specialist på offentlig upphandling och en av talarna under Näringslivsfrukosten där Företagarna var värd.

I Helsingborg kommer det i genomsnitt in 4,7 anbud till varje upphandling. Ulrika Dyrke gav flera tips till företagare som vill delta och därmed öka antalet anbud.

En viktigt del handlar om att sätta sig in i och läsa på om den pågående upphandlingen.

– Kontakta upphandlingsenheten och kolla i olika databaser. Tänk också på att tidigare upphandlingarna är offentliga. Men glöm inte heller att faktiskt lämna in anbudet i tid, säger Ulrika Dyrke.

Men det är också viktigt att kommunen utformar upphandlingar på rätt sätt.

– Förfrågningsunderlag ska vara så enkla som möjligt. Dela också upp större avtal i mindre  och följ upp de krav som ni ställer, säger Ulrika Dyrke.

Henrik Karlsson är inköpschef i Helsingborgs stad. Han betonade också vikten av att fler företag deltar i upphandlingar.

– Vi annonserar ut alla upphandlingar som är på 100 000 kronor och över. Så hör av er till oss, för vill ha fler företag som lägger anbud. Det är inte bara som leverantör man kan delta utan också som underleverantör. Ju fler som deltar desto fler nya lösningar och idéer får vi, säger Henrik Karlsson.

Under Näringslivsfrukosten arrangerades också en panéldebatt. Tony Ljungdahl, som driver Tonys budbil, har deltagit i flera upphandlingar. Han ville att det skulle finnas ett större stöd för företagare.

– Jag tror det vore bra om det fanns en grupp av rådgivare av rådgivare att vända sig till. Det är särskilt viktigt när man deltar i en upphandling för första gången.

Den andra företagaren som deltog i panéldebatten var Kjell Ahlenius från Camp.

– Upphandlingsunderlag har blivit bättre med åren. Men jag tror att det finns mer att göra när det handlar om komplicerade tjänster, till exempel inom vård och omsorg. Som företagare jobbar vi med upphandlarna men skulle vilja jobba mer med läkare som har kunskapen om det som handlas upp, säger ha.

Har du frågor om upphandlingar? Kontakta.

Inköpschef
Henrik Karlsson

Besök oss
Drottninggatan 7
Visa på karta
Telefonnummer
042-105059