Guldkant på tillvaron – ta emot en sommarpraktikant

Från den 28 januari 2019 är det dags att anmäla de arbetsplatser som är intresserade av att ta emot sommarpraktikanter till det som tidigare kallades kommunala sommarjobb.

Var med och öka möjligheten för ungdomar att få en meningsfull sommar och en första kontakt med arbetsmarknaden. Samtidigt får ni ett par extra händer som kan sätta guldkant på verksamheten. Sommarpraktiken får självklart inte ersätta ordinarie tjänster eller behov av att anställa.

Här anmäler du praktikplatserna.

I fjol fick 775 ungdomar möjlighet att prova på arbetslivet i 3 veckor inom bland annat barnomsorg, äldreomsorg och hos ideella föreningar. Nu är det snart dags igen för stadens arbetsplatser att anmäla intresse för att ta emot sommarpraktikanter.

Från den 28 januari till den 1 mars kan du anmäla intresse för att ta emot praktikanter. Sommarpraktik innebär att din arbetsplats tar fram enklare praktikuppgifter till helsingborgsungdomar mellan 16 och 20 år (födda mellan år 1999 och 2003) och att ni har en tillgänglig handledare.

Observera! Just nu matchar vi sökande och praktikplatser. Du kan fortfarande höra av dig direkt till Veronica Månefrost Nord (se kontaktuppgifter i rutan), kanske hinner vi registrera din plats också.

Det som tidigare kallades sommarjobb heter numera sommarpraktik för att förtydliga att det handlar om enklare praktikuppgifter och att ungdomarna inte är sommarvikarier. De ungdomar som kommer ut i praktik är oftast helt utan arbetslivserfarenhet och praktikuppgifterna ska anpassas efter praktikantens ålder och förmågor.

Praktikanten får inte ersätta befintlig personal och får heller inte lämnas ansvarig för någon del av verksamheten. Praktikplatsen kan inte kräva några särskilda förkunskaper av praktikanten, men självklart ska praktikanten visa intresse för verksamheten och passa tider.

Praktiken är fördelad på tre perioder om tre veckor

Helsingborgs stad erbjuder sommarpraktik under följande treveckorsperioder:

Period 1: 10 juni – 28 juni (vecka 24-26)

Period 2: 1 juli – 19 juli (vecka 27-29)

Period 3: 22 juli – 9 augusti (vecka 30-32)

Det är möjligt att emot sommarpraktikanter under alla eller endast under någon av perioderna.

Anmäl din arbetsplats

Du kan göra din anmälan från den 28 januari till den 1 mars på denna sida. Länken kommer du att hitta på denna sida när det närmar sig.

Näringslivs och matchningsenheten på arbetsmarknadsförvaltningen administrerar sommarpraktiken.

Frågor?

Kontakta Veronica Månefrost Nord på näringsliv- och matchningsenheten, arbetsmarknadsförvaltningen.