Smittskydd på serveringar under coronapandemin

För att möta en ökad smittspridning har Folkhälsomyndigheten beslutat om nya föreskrifter mot trängsel på serveringsställen. Bland annat gäller krav på att endast servera sittande gäster på stället senast till klockan 23:00 och se till att antalet gäster i samma sällskap är högst 8 personer.

Föreskrifterna har stöd i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som har förlängts och gäller till 31 maj 2022. Miljönämnden är ansvarig för tillsynen av lagen och föreskrifterna, vilket gör att miljöförvaltningens uppdrag med tillsynsbesök på serveringsställen nu fortsätter.

Servera endast sittande gäster senast till klockan 23:00

Serveringsställen ska göra tillfälliga smittskyddsåtgärder mot trängsel och smittspridning enligt de föreskrifter som Folkhälsomyndigheten har beslutat om. Kravet på åtgärder och restriktioner gäller all servering på till exempel restauranger, caféer, nattklubbar och snabbmatställen.

Föreskrifter för serveringställen

Du kan även förebygga trängsel på ditt serveringsställe genom att följa några av de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten föreslår. De allmänna råden är inte juridiskt bindande, utan rekommendationer om hur ett serveringsställe kan göra för att följa kraven i föreskrifterna. Du väljer själv du vill göra, men du kan till exempel:

  • begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
  • möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
  • markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra,
  • använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem.

Frågor och svar om smittskydd på serveringsställen

Frågor och svar i Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?