Utbrott av magsjuka från virus i ostron

Under december och januari har ett sjuttiotal personer i Sverige blivit magsjuka och sökt vård efter att ha ätit ostron. Det har också varit större utbrott av magsjuka i Frankrike, Nederländerna och Italien. Även där har personerna ätit ostron och symptomen har i de flesta fall stämt med de för Norovirus, eller vinterkräksjuka.

Prover från ostron som analyserats av Livsmedelsverket och myndigheter i andra länder har visat på Norovirus. Det är främst franska ostron som orsakat sjukdom, men i några fall misstänks magsjukan komma från svenska ostron.

Svenska myndigheter spårar de ostron som spridit viruset i Sverige för att bidra till det internationella utredningsarbetet. I Frankrike har flera av de fiskeområden som levererar ostron fått stänga.

Tänk på det här när du serverar ostron i din verksamhet:

  • Kontakta miljöförvaltningen om en kund har blivit sjuk av ostron som du har serverat. Det är nämligen inte alltid kunden anmäler en matförgiftning till oss.
  • Vi behöver uppgifter om företaget du köpt ostronen av, när och hur mycket.
  • Vi behöver också information om någon av dina kunder har hört av sig till dig.
  • Uppmana gärna kunden att anmäla direkt till oss.
  • Med dina uppgifter kan vi bidra till smittspårningen och skicka informationen vidare till berörda myndigheter och företag i Sverige och andra EU-länder.

Läs mer om ostron på Livsmedelsverkets webbsida.