Varning för fisken escolar

Det är inte tillåtet att tillaga sushi gjord på fisken escolar, då denna fisk anses vara giftig om den inte tillagas under hög värme. I rå form kan den orsaka problem med matsmältningsorganen.

Escolar är en stor tonfiskliknande fisk som blir upp till 2 meter lång. Fisken har funnits på den svenska marknaden under ett antal år men säljs oftast under det felaktiga namnet ”smörfisk”. Eftersom man kan skära ut stora benfria filéer så har den gjort sitt intåg i storhushåll och på restauranger.

Fisken samlar på sig stora mängder fett i form av så kallade vaxestrar. Dessa vaxestrar kan orsaka problem i matsmältningsorganen. Därför måste fisken tillagas under hög värme för att fettet ska rinna av från köttet. Detta är orsaken till att fisken endast får säljas/serveras förpackad och då med skriftlig information om metoderna för beredning och tillagning. Riskerna för problem med matsmältningsorganen ska också nämnas.

Att producera sushi på escolar är inte tillåtet även om den färdiga sushin förpackas och märks med varningstext. Detta för att sushimetoden innebär att fisken förväntas konsumeras rå utan någon tillagning. Därmed är metoden oförenlig med det sätt som lagstiftaren anvisar som säkert för konsumenten med denna typ av ”giftig” fisk.