Bättre hantering av nötkött tack vare miljöförvaltningens kontroll

Många restauranger i Helsingborg har brustit i sin hantering av nötkött. Det konstaterar miljöförvaltningen efter att ha kontrollerat ett hundratal restauranger, med fokus på bland annat hamburgare. Vid förvaltningens återbesök har verksamheterna överlag förbättrat sina rutiner.                                                                                                                                         

Under de senaste åren har det blivit populärt att restauranger serverar hamburgare som inte är genomstekta. Detta för att hamburgaren ska bli saftigare – men någon hänsyn till faror har dock inte tagits.

– Det kan vara stora faror förknippade med detta. Faran hänger ihop med att bakterier som framkallar matförgiftning kan följa med från djuret till slaktkroppen vid slakten, berättar Johan Albihn, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Helsingborg.
Den mest kända och förödande är E-coli bakterien EHEC som kan medföra allvarliga symptom som till exempel njursvikt.

Det handlar alltså om är nötköttsrätter som serveras råa eller inte helt genomstekta. Sedan april 2015 har miljöförvaltningen kontrollerat om stadens restauranger haft godtagbara rutiner för att säkerställa att dessa produkter inte innehåller några bakterier som gästerna kan bli sjuka av när maten serveras. Rätterna som kontrollerades var hamburgare, wallenbergare, råbiff och andra färsbiffar, samt stickinjicerat kött (kött som man sprutar in marinad i), carpaccio och gravat kött. Flest avvikelser fanns hos det verksamheter som serverade hamburgare, hela 33 procent av 78 verksamheter hade avvikelser. Totalt besöktes 112 restauranger.
– Vi gjorde bedömningen att det var många restauranger som brast i sin hantering, säger Johan Albihn och tillägger:
– Vid vår uppföljning har vi sett att verksamheterna överlag har förbättrat sina rutiner. Detta är mycket glädjande ur smittosynpunkt.

På grund av det höga antalet brister kommer miljöförvaltningen att fortsätta kontrollera verksamheternas hantering av nötköttsrätter. Förvaltningen har även föreslagit Livsmedelsverket att kontrollen skulle kunna genomföras som ett nationellt projekt under 2017.