Minskat matsvinn räddar käk och sparar pengar

NSR:s matsvinnsprojekt Kök Som Räddar Käk engagerade krögare i hela Nordvästra Skåne. I år fortsätter arbetet och ditt kök kan vara med för att få rådgivning, utbildning och en våg för att minska matsvinnet, spara pengar och bli mer hållbart.

Restaurangbranschen i Sverige slänger varje år 142.000 ton matavfall och 62 procent av det är svinn. För att inspirera krögare att spara både resurser och pengar startade NSR upp Kök Som Räddar Käk i januari 2019.

Fortsätter under 2020

I år fortsätter NSR arbetet för att minska matsvinnet och öka återvinningen.

– Projektet avslutades i december och är nu en del av NRS:s vanliga verksamhet. Vi fortsätter att erbjuda gratis rådgivning och utbildning till alla kök som vill minska sitt matsvinn och öka sin lönsamhet, säger Jonas Fredin, matsvinnsrådgivare på NSR.

Foto: NSR

Lånade ut vågar och morotskärl

Det tjugotal restauranger som gick med i projektet under 2019 fick låna en våg så att köken kunde se hur mycket deras matsvinn minskade med tiden. Några kök fick också använda gratis morotskärl under en viss tid för att minska matavfallet i restavfallskärlet. Krögarna bjöds in till workshops och nätverksträffar för att utbyta erfarenheter.

– Tillsammans visade restaurangerna att det går att minska matsvinnet, vilket inspirerar i det fortsatta arbetet, säger Jonas Fredin.

Gratis utbildning för ditt kök

Med start i januari kan ditt kök anmäla sig till en kostnadsfri utbildning om matsvinn och återvinning på NSR:s huvudkontor i Helsingborg.

Anmäl ditt intresse och få matsvinnstips här.