Koka frysta utländska hallon före servering

Använder du frysta hallon i smoothies, desserter eller som fyllning i tårtan? Utländska frysta hallon kan vara förorenade med norovirus. Läs mer om vad det innebär för dig som företagare.

Under 2000-talet har frysta utländska hallon orsakat flera utbrott med sjukdomar. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man ska koka frysta utländska hallon i en minut innan de äts.

Kokningsrådet är en rekommendation till alla konsumenter, men du som livsmedelsföretagare ansvarar för att maten du serverar är säker. Därför behöver du se till hallonen som du serverar är värmebehandlade.

Svenska eller färska hallon har än så länge inte angivits som smittkälla. Därför omfattas inte dem av kokningsrekommendationen.

Fakta: Norovirus orsakar vinterkräksjuka som är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Symtomen kan variera kraftigt mellan infekterade personer alltifrån inga symtom alls till diarré, explosiva kräkningar, feber, huvudvärk och magsmärtor. Symtomen varar några dygn, därefter blir man normalt frisk igen.

Läs mer om risker med Norovirus i frysta hallon .