Smiley-märkningen tas bort i Helsingborg

Sedan 2004 har matställen, skolkök och andra livsmedelsverksamheter i Helsingborg kunnat få en Smiley-dekal vid en inspektion. Nu har miljönämnden bestämt att Smiley-märkningen ska tas bort från 1 januari 2023. Märkningen har inte haft den effekt vi önskat och kan inte användas tillsammans med Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell som börjar gälla 1 januari 2024.

Varför tar vi bort märkningen?

Syftet med Smiley-märkningen har varit att göra det enklare för er som driver livsmedelsverksamheter att visa era kunder och besökare att ni klarar Livsmedelsverkets högsta krav. Samtidigt har märkningen hjälpt invånare att välja en restaurang eller ett café med god livsmedelshantering och god hygien. Däremot har inte märkningen fått den effekt eller det intresset från invånare vi önskat. Märkningen har inte spridits till en nationell nivå och endast använts av sex kommuner de senaste åren.

Vad behöver jag göra som verksamhetsutövare?

Smiley-dekalerna slutar gälla från 1 januari 2023. Som verksamhetsutövare behöver du själv ta bort och slänga dekalerna, både fysiska och digitala. Du behöver inte skicka in dekalen till miljöförvaltningen.

Att Smiley-märkningen tas bort innebär inte att din livsmedelsverksamhet blir av med sin erfarenhetsklass A. Vi kommer göra inspektioner på samma sätt i fortsättningen. Du kan också fortsätta påverka kontrollfrekvensen och avgiften genom att ha bra rutiner och god livsmedelshantering.

Har du frågor om beslutet eller om hur din verksamhet påverkas? Kontakta oss via miljoforvaltningen@helsingborg.se eller via Helsingborg kontaktcenter, 042-10 50 00.

Läs pressmeddelandet om förslaget att ta bort Smiley-märkningen här.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 - 17:00

Torsdag: 08:00 - 18:00

Fredag: 08:00 - 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00