Färsk kyckling är säkert att servera – så länge du är noga med hygien och värmebehandling

Antalet personer som smittats av campylobacter i Sverige har fördubblats de senaste fem åren. Smittan är kopplad till färskt kycklingkött. Detta har svensk media uppmärksammat en hel del den senaste tiden, och varnat för att äta svenskproducerad kyckling. Men så länge man är noga med hygienen och värmer upp kycklingen tillräckligt, så kan man fortsätta servera svensk kyckling, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningens livsmedelsavdelning.

– Att vara noga med hygienen är lika viktigt nu som alltid när det handlar om att tillreda färsk kyckling, säger Olu Lindström.
– Eftersom campylobacter finns i fler kycklingar nu än tidigare riskerar fler att bli sjuka nu jämfört med tidigare om du inte lyckas med hygienen och värmebehandlingen.

Att antalet campylobacter reduceras när man fryser in kyckling är korrekt, men de försvinner inte helt.
– Och att frysa in livsmedel för att ta död på bakterier är inte en universallösning – de flesta andra bakterier tål nedfrysning mycket bra, säger Olu Lindström.

Läs mer om campylobacter på livsmedelsverkets webbplats