Serveringar får bara erbjuda avhämtning efter klockan 20:30

Regeringen har meddelat att alla serveringsställen ska stänga för servering på plats klockan 20:30 från 1 mars 2021. De begränsade öppettiderna för servering gäller alla verksamheter som serverar mat och dryck. Det är fortsatt möjligt att sälja mat för avhämtning eller hemleverans efter att serveringen stängt. Bakgrunden till beslutet är en ökande smittspridning i samhället som riskerar att leda till en tredje virusvåg av covid-19.

en pressträff 24 februari meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen och Folkhälsomyndigheten enats om nya restriktioner för serveringsställen.

Med stöd i den tillfälliga pandemi-lagen beslutade regeringen att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa begränsade öppettider för alla verksamheter som serverar besökare mat och dryck på plats.

–  För restauranger och serveringar gäller att de från och med 1 mars kommer att behöva stänga klockan 20:30 på kvällen. Detta gäller alla serveringsställen oberoende om alkohol serveras eller inte, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson på pressträffen.

Beslutet innebär att inga besökare får äta och/eller dricka på stället mellan klockan 20:30 och 05:00. De begränsade öppettiderna gäller till 3 maj 2021.

Det är däremot fortsatt möjligt för serveringsställen att sälja mat för avhämtning eller hemleverans efter klockan 20:30, enligt beslutet på regeringens webbsida. När mat och dryck säljs för avhämtning ska besökarna kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Vi måste minska smittspridningen

Helsingborgs stad förstår att restriktionen drabbar en hårt, ekonomiskt utsatt besöksnäring ännu hårdare. Men, för att minska smittspridningen och undvika en tredje virusvåg i Helsingborg måste vi tillsammans fortsätta att följa myndigheternas regler. Det gäller både besökare, serveringsställen, köpcenter, butiker och andra verksamheter.

Samlad information om ekonomiskt stöd till företag under pandemin finns på regeringens webbsida. På action.helsingborg.se finns lokala engagemang och initiativ för att ge stöd till verksamheter och företag i Helsingborg.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?