Så påverkar stängningstiden alkoholförbudet

Det tillfälliga förbudet mot att servera starka alkoholdrycker har förlängts till 2 maj. Men från 1 mars 2021 ska alla serveringar stänga för servering på plats klockan 20:30. Det betyder att inga besökare får äta eller dricka i lokalen efter den tiden.

Den 19 november tog regeringen beslut om en ny förordning om förbud mot att servera starka alkoholdrycker mellan klockan 22:00 och 11:00. Med start 24 december 2020 skärptes förbudet till att gälla från 20:00.

Från 1 mars till 2 maj gäller alkoholförbudet åter från 22:00. Men eftersom Folkhälsomyndighetens regler om stängning gäller före förbudet ska alla verksamheter som serverar mat och dryck vara stängda för servering på plats mellan klockan 20:30 och 05:00, oavsett om de har serveringstillstånd eller inte. Det betyder att besökare överhuvudtaget inte får äta och dricka i lokalen under den tiden. Det är fortsatt tillåtet att sälja mat för avhämtning eller hemleverans, enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut. Regeln om stängning gäller till 2 maj 2021. Syftet med de begränsade öppettiderna och det tillfälliga förbudet är att minska smittspridningen och undvika att nuvarande smittläge förvärras.

Vad innebär ändringen för er servering?

  1. Alkohol får inte serveras efter klockan 20:00. Serveringen ska stänga för besökare klockan 20:30 och hålla stängt till klockan 05:00.
  2. Mellan 20:30 och 05:00 får verksamheter bara ha öppet för avhämtning. Ingen mat eller dryck får förtäras i lokalen. Det är serveringens ansvar att se till att besökare som ska hämta mat kan hålla minst en meters avstånd till varandra när de är i lokalen.
  3. På serveringsställen som är en del av en handelsplats (gallerior, köpcentrum, varuhus, butiker) får det bara vara en besökare i ett och samma sällskap. Begränsningen gäller inte inte barn eller andra personer i behov av stöd. Serveringsställen på handelsplatser är de som inte enbart kan nås genom egna entréer och anges i 5 § 3 i lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.

Om du planerar att sälja mat för avhämtning eller hemleverans efter 20:30 ska du anmäla detta till tillståndsenheten. Anmälan görs via mejl till tillstandsenheten.sof@helsingborg.se. Anmälningar som gjorts tidigare är inte längre giltiga.

Har du frågor om trängsel, hur många som får sitta vid varje bord eller liknande ska du kontakta kontaktcenter på 042-10 50 00. Har du frågor som rör ditt serveringstillstånd ska du kontakta tillståndsenheten.

Vanliga frågor och svar om alkoholservering och serveringstillstånd.

Läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar om förbudet, trängsel och avstånd på serveringar.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?